Καλωσήλθατε στο "Μαστιχόσπιτο" !

Πυργί

Το "ζωγραφιστό χωριό", όπως το αποκαλούν πολλοί λόγω των περίτεχνων διακοσμητικών μοτίβων στις προσόψεις των οικημάτων, είναι το μεγαλύτερο μεσαιωνικό χωριό της Χίου και απέχει 25 χιλιόμετρα από την πόλη. Παρ' όλες τις αλλοιώσεις που επέφεραν σ' αυτό ο χρόνος και οι ανθρώπινες επεμβάσεις, το Πυργί αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα ζωντανό μεσαιωνικό θρύλο.

Η πολεοδομική του διάρθρωση και η αρχιτεκτονική του μορφή προκαλούν τεράστιο ιστορικό ενδιαφέρον. Η οχυρωματική του διάταξη είναι αντιπροσωπευτική για την αντιμετώπιση των εχθρικών επιδρομών.

Το Πυργί όπως πολλά άλλα χωριά της Χίου έχει τα δικά του έθιμα. Ένα από αυτά είναι οι «Καρκαλούσες», το οποίο γίνεται τις Απόκριες. Σύμφωνα με αυτό γυναίκες ντύνονται άντρες και το αντίθετο και γυρνούν στα σπίτια διασκεδάζοντας.

Άλλο έθιμο είναι το άναμα του «Φανού» (φωτιά που ανάβουν έξω από την Kεντρική Eκκλησία του χωριού, την Kοίμηση της Θεοτόκου) το βράδυ της Ανάστασης. Σχηματίζουν σωρό από ξυλα και οι φλόγες, που ξεπερνούν το ύψος του ναού και δίνουν ένα ξεχωριστό Aναστάσιμο θέαμα.

Σε όλο το νησί πραγματοποιούνται πολλά πανηγύρια. Ενα απο τα μεγαλύτερα είναι αυτό στο οποίο γιορτάζεται η Κοίμησις της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) και γίνεται στην πλατεία του χωριού όπου έρχονται πολλοί για να διασκεδάσουν χορεύοντας συρτό και τον Πυργούσικο χορό.
 

Μαστίχα Χίου

Μαστίχα Χίου ονομάζεται η ρητινώδης έκκριση του μαστιχόδενδρου (Pistacia Lentiscus var. Chia). Πρόκειται για φυσική, αρωματική ρητίνη, που εκκρίνεται σαν δάκρυ και ρέει κατά σταγόνες στο χώμα, από τις επιφανειακές τομές που προκαλούν οι καλλιεργητές με αιχμηρά εργαλεία στον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά του μαστιχόδενδρου.. περισσότερα...

Επικοινωνία

Mastihahouse"
Χίος - 82100
Tηλ: 22710 - 72900
Κινητό:6944-604870, 6972-727215
email: info@mastihahouse.gr

Πως θα έλθετε

Τo "Mastihahouse" απέχει μόλις 25 km από το λιμάνι, περίπου 20 km από το αεροδρόμιο και 15 km από τον λιμένα των Μεστών.